Klovnens desperate liv (1980)

Tittel: Klovnens desperate livklovnens_desperate_liv
Utgitt: Gyldendal
Sider: 198
ISBN: 8205122539

Gunnar Lunde har ofte vist seg som en stor humorist, og noen vil mene at Klovnens desperate liv er hans morsomste bok. Helt sikkert er det hans mest alvorlige…
Boken utgir seg for å være forfatteren Gunnar Lundes etterlatte papirer og viser seg å være den galgenhumoristiske beretningen om hans eget miserable liv. Vi møter en mann som mer og mer fortvilet søker varme og kontakt i en kald, materialistisk verden. Men resultatet blir at han sakte, men sikkert går under i hat og selvforakt. Det ville være misforstått å se ham bare som en selvhatende kverulant; han er noe mye mer. Når han synker så dypt ned i sin metale hengemyr, er det også fordi han i noen glimt har sett en flik av paradiset, av en livsform som ikke er forkvaklet og destruktiv. Først da det er for sent er han i stand til å gjennomskue sin egen nihilisme og se det ufruktbare i en negativitet som bare fører ham lenger og lenger bort fra det gode liv han engang hadde en visjon om.

Klovnens store kjærlighet (1981)

Tittel: Klovnens store kjærlighetklovenens_store_kjarlighet
Utgitt: Gyldendal 1981
Sider: 189
ISBN: 8205129762

Stein Staup har installert seg som «holdmann» hos boutique-eieren og nyfeministen Jorun Winge. Hun gir ham mat og husly. Til gjengjeld steller han huset og pleier hennes erogene soner. Et fortreffelig liv, synes Staup. Men hans makelige husmortilværelse trues fra flere kanter. Først og fremst økes hans egne frustrasjoner over den kjølige og effektive Jorun. Men når «den store kjærligheten» en dag daler ned i Staups liv, blir den paradoksalt nok første stadium på veien mot fortapelse. Stein Staups tragikomiske nederlag skildres med det burleske vidd og den selvironsike fortvilelse som er Gunnar Lundes kjennemerke.

Veien til Turid (1983)

Tittel: Veien til Turidveien_til turid
Utgitt: Gyldendal 1983
Sider: 195
ISBN: 8205142114

«Fortjener verden denne kjærligheten vår som er en så sterk kontrast til det som virkelig foregår bak lukkede dører og huder?
Det gir vi pokker i.
Måkene som skriker til oss av glede utenfor sommernattsvinduet vårt: Jeg tror de har skjønt hva det dreier seg om.
Moralisme: Å skjønne hva det dreier seg om.
Kattene smiler lurt til meg nå.
Kattene skjønner hva det meste dreier seg om.
Liksom denne kvinnen. Gjenfødelse. Oppstandelse.»

Er dette Gunnar Lunde? Er den nådeløst sannhetssøkende, brutalt galgenhumoristiske forfatteren havnet i idyll?
Nei, ikke idyll: Romanen forteller om veien, tar leseren med på en reise gjennom ytre og indre sinnbilder på virkeligheten i vårt nyrike norske samfunn.
Romanens jeg-person driver langs denne veien nedover mot selvdestruksjon. Men så kommer drømmen, Turid. Og drømmen strekker han seg imot. Den tvilholder han på. Den er vakker. Den er fryktløs.

Veien fra Turid (1984)

Tittel: Veien fra Turidveien_fra_turid
Utgitt: Gyldendal 1984
Sider: 185
ISBN: 8205149933

«Hun skyldte på at hun var trøtt og gikk og la seg.
Burde jeg også gått og lagt meg da?
Kanskje?
Men jeg ble stiv i kroppen av frykt, for jeg tenkte: nå angrer hun på at jeg skal bo hos henne. Det er gått opp for henne at hun har gjort sitt livs store tabbe: sleppe dritten Gunnar inn i livet sitt. Hun drømte vel at jeg var en helt annen.
Etter noen minutter gikk jeg inn på soveværelset og satte meg i en stol ved siden av senga.
Hun pustet sovepust, men jeg skjønte at hun ikke sov.
Jeg holdt henne forsiktig i hånda.
Den var kald.
Jeg gikk tilbake til stua og ble så nedfor at jeg drakk meg dritings og sovnet på sofaen.
Jeg våknet neste morgen av at døra til soveværelset gikk opp og at øyne fulle av hat stirret på meg.»

Dette er en tidlig episode fra veien mellom Gunnar og Turid. Den veien blir både kronglete og tung. Det spørs også om den er den rette for Gunnar; det er så mye som skjer langs den.

Så kom den smilende katten (1987)

Tittel: Så kom den smilende kattensmilende_katten
Utgitt: Aschehoug 1987
Sider: 298
ISBN: 8203155960

Etter et personlig skibbrudd i København prøver den 42-årige forfatter og jeg-forteller Jan Juul å stable på beina et nytt liv med nye kontakter. Han kommer till en norsk småby hvor han flytter inn i et hybelhus drevet av en striks flyvertinne. Huset bebos forøvrig av en alkoholisert kvinne og to mystiske menn som vokter på hverandre. Jan Juuls forhold til beboerne preges av hans medtatte selvbilde – de andre oppfattes som påtrengende og fiendlige. Men forelskelsen i den unge kvinnen åpner for en mer forsonende holdning. Kjærligheten til henne blir den forløsende faktor, mens aggresjonen til moren forblir uforløst. Morens forventninger om at sønnen skulle ha levet opp til den fasaden hun har dyrket, får Jan til å ønske å sabotere alle krav. Samtidig som han lengter etter å bli et «normalt» og familiært menneske, ønsker han å leve fri og ubundet som katten – et vesen som både er temmet husdyr og fri sjel.

Istid (1988)

Tittel: Istidistid
Utgitt: Eide forlag 1988
Sider: 172
ISBN: 82-514-0305-7

Simon lever alene på en loftshybel og tenker tilbake på sitt liv sammen med tre svært forskjellige kvinner. Han befinner seg langt nede i en mental hengemyr og kjæler hele tiden med yndlingstanken sin – selvmord.
Men det er likevel en fandenivoldsk roman Gunnar Lunde har skrevet. På sin egen bistre måte lar forfatteren Simon fortelle sin historie med klukkende svart selvironi, alt mens forunderlige skikkelser fra livet og litteraturen dukker opp og får Simon til å svinge videre, tross alt. Som om han gir blaffen i alle nederlagene og samler sammen rester av et eller annet i sjelen som ennå lever.
Kanskje et utgangspunkt for et lite håp…

Paragraf 3 (1989)

Tittel: Paragraf 3paragraf3
Utgitt: Eide forlag 1989
Sider: 228
ISBN: 82-514-0346-4

Tekstforfatteren og familiemannen Frank Finne blir til sin forbauselse og forbannelse tvangsinnlagt på institusjon.
Er han syk, eller er det et komplott – iscenesatt av konen og hennes elsker? Gunnar Lunde gir oss ikke noe entydig svar.
Gradvis aksepterer Frank Finne diagnosen, men svært motvillig og aldri helt. Han rømmer, men på underlig vis signaliserer teksten at det ikke er noe å rømme til og ikke noe å rømme fra. Tomhet og desillusjon er siste utvei.
Et hatsk angrep på feministisk terror og sosialdemokratisk problemtenkning? Javel, men også underfundig distanse til mannsrollen. Svak er mannen, undertrykket og forfulgt, men også latterlig i sin selvhøytidelighet. Gunnar Lundes nye roman er en skjærende dissonans – på den ene siden forsvar for den mandige opprørs- og frihetstrangen, på den andre siden angrep på mannens ettergivenhet, kompromissvilje og nytteløse paranoia.
Ingen kan stille seg likegyldig til Gunnar Lundes facinerende roman-verden. Det haster, for snart er vi alle tvangsinnlagt…

Pinlig følsomhet (1992)

Tittel: Pinlig følsomhetpinlig_folsomhet
Utgitt: Eide Forlag 1992
Sider: 226
ISBN: 82-514-0425-8

Gunnar Lunde har en utvilsom evne til å forme tvilsomme fortellerskikkelser. Leseren vil tross alt få sympati for jeg-fortelleren Rolf Finne som med en blanding av slesk beregning og rørende hjelpeløshet vaser seg inn i et ekteskapelig oppgjør med sin kone Silje og inn i et nytt forhold til den enkle, men oppriktige Evy. På forskjellige måter prøver Finne å forholde seg til sin «pinlige følsomhet», som blant annet har gjort det umulig for ham å være lærer.

En mutt, naivistisk fortellerstil risser opp en kanskje bevisst banal handling, der den gode kjærligheten seirer over den onde tilfrysingen av følelseslivet. Forfatteren er her på hjemmebane med gode scoringer i kjent Gunnar Lunde-stil.

Angrepene (1991)

Tittel: Angrepeneangrepene
Utgitt: Eide forlag 1991
Sider: 239
ISBN: 82-514-0319-7

«Enda en jernbanestasjon. Men det kommer ikke. Pokker, nå igjen. Det kommer ikke. Toget.
Han går bort til rutetabellen som er hengt opp bak glass. 0145. Ja. Da skulle det være her. Han kikker enda en gang på det billige kvartsuret. 0157. Noe er galt. Kanskje har det sporet av et eller annet sted.
På grunn av meg, tenker han.
Når noe skal nærme seg meg, sporer det alltid av, det er grunnregelen i livet mitt. Ingenting fungerer etter planene. Så nå har jeg begynt å glemme planene. Jeg bare følger en eller annen stemme inni meg. Den tilhører ikke meg. Den kommer fra noe jeg ikke kjenner. Den skremmer meg ikke. Jeg har brutt meg gjennom angsten. Jeg er kommet til et slags mekanisk rike der jeg er et fremmedlegeme som imidlertid ikke registrerer det.
Nå er det vinter.
Inni meg. Utenfor meg.
Og toget som skulle frakte meg fra noe til noe helt annet, toget kommer ikke.»

Slik begynner Gunnar Lunde romanen om Even Krogh, trettiseks år gammel, med noe diffus biografi og status. På flukt fra sitt tidligere liv, og fra kvinner han er knyttet til, men ikke greier bli hos.
«Angrepene» er en velkomponert roman med en humoristisk miks av absurdisme og hverdagslig realisme – nettopp det en forbinder med Gunnar Lunde på sitt beste.

«Utvalgte noveller» ble utgitt 4. februar 2014 på Liv Forlag

(Hentet fra LIV Forlag )

Gunnar Lunde – Den svarte humorens mester

Gunnar Lunde, født i Oslo 1944 – død i Haugesund 1993, debuterte som novelleforfatter i lunde2antologien «Gruppe 66». Året etter bokdebuterte han med den Kafka-inspirerte novellesamlingen «Flukten fra en flukt». 2 år senere utga han novellesamlingen «Svart latter» som ga ham tilnavnet den svarte humorens mester. Totalt utga Lunde 5 novelle/tekstsamlinger, 2 diktsamlinger og 15 romaner.
I «Utvalgte noveller» finner du 25 noveller, fra den som startet det hele «Maratonløperen» fra antologien Gruppe 66 til «Liisa fra Finland».
Som novelleforfatter tilhører Gunnar Lunde det ypperste man finner i norsk litteraturhistorie. Ofte er novellene i grenselandet mellom fantasi og virkelighet, mellom det tilsynelatende og det reelle, mellom det friske og det mentalt syke, gjerne med et stikk til forbrukersamfunnet og statusjag. For å si det med Dagbladjournalist Tom Stalsbergs ord i en anmeldelse av en annen bok i 2010:
«De skriver også om en noe glemt forfatter, Gunnar Lunde. Les ham!».
Foruten novellene av Lunde inneholder boka også et nyskrevet forord av Einar Økland og etterord av hans sønn Erik Lura.
4’de februar 2014 ville Gunnar Lunde fylt 70 år om han fortsatt var med oss. Det finnes ikke finere dager å lansere en gjenutgivelse av Lundes noveller på.

Boken kan bestilles hos LIV Forlag .